Måske skulle du bare sænke skuldrene og give dig selv en pause …
På en Søndag i stilhed den 9. marts 2025 eller søndag den 16. november 2025, fra 8:00-16:00, på Hørret SKovvej 27, i bjælkehuset omgivet at den vilde natur …..? Mere info om stilhedssøndage nederst her på siden. Eller på et 4-dages Yoga- & mindfulness retreat i eftgeråret 2025, fra torsdag den 30. oktober til søndag den 2. november 2025, hvor vi har fornøjelsen af igen at invitere dig til Øster Løkke …..? Hvor Klitter, marehalm, hybenroser og havets brusen vil danne rammen om en efterårspause til dig. Når vi arbejder med krop og sind over flere dage, sker der noget! Retreatet byder på 12 sessioner yoga og mindfulness, ½ dag i stilhed, men også 4 timers egen tid dig lørdag. Vi er 2 dedikerede og erfarne yoga- og MBSR-lærere, som vil elske at tage dig med på opdagelse. Tilmelding er åben. Måske er det nu, du skal sikre dig en plads? Der er december rabat med early bird inden 1. januar 2025.
Yoga Retreat i Jylland
4-dages Yoga Retreat på Øster Løkke, forlænget weekend, 30. oktober – 2. november 2025
Vores yoga retreat i Jylland foregår i 2025 igen på Øster Løkke ved Vesterhavet, 7620 Lemvig.
Særdeles god pris til dig: 3800 kr. + 300 kr. i tillæg til enkeltværelse. Prisen inkluderer fuld forplejning, overnatning og 12 sessioner yoga & mindfulness inkluderet. Early bird rabat på 200 kr. ved tilmelding inden 1. januar 2025.
En pause med ro, fællesskab og fordybelse
Dette retreat inviterer til masser af styrke til krop og sind gennem yoga & mindfulness – 12 sessioner fordelt på 4 dage i den forlængede weekend. Vi er omgivet af vesterhavets kraftfulde natur med havet blot få 100 meter fra retreatstedet. Du inviteres til ro og fordybelse i et nærende fællesskab. Da vi er 2 yogalærere og højest 16 deltagere, vil der være god adgang til personlig støtte under hele retreatet.
Du kan læse mere om yoga og mindfulness her.
Kontakt os
Du er velkommen til at kontakte os på mette@yougrow.dk eller 23 44 83 89, hvis du vil høre mere om vores yoga retreat i naturskønne Jylland, tæt ved Vesterhavet, eller har spørgsmål til vores retreats.
Erik Fog, Strandgården, september 2022, udtaler:
”Blandingen af meditation, yoga, stilhed og hyggeligt samvær var bare så givende. At der også serveres dejlig økologisk mad sætter bare prikken over i-et. Stedet er som en harmonisk tidslomme, hvor nutidens stress og støj er væk. Jeg havde det rigtig godt, da jeg tog hjem fra retreatet på Strandgården.”
Yoga Retreat i udlandet 2023 – Bois d´Amont, Provence
Sidder du og leder efter et yoga retreat i udlandet, hvor du har mulighed for at finde ro, fordybe dig samt opleve lokal kultur og smukke omgivelser? Vores yoga retreat i udlandet foregår på Bois d’Amont i Provence, Frankrig. Vi gentager succesen fra 2022 og tilbyder nu yoga retreats i Provence både forår og efterår 2023, nemlig den 11 – 16. april 2023 og 6. – 11. oktober 2023 på det charmerende og eksklusive franske Bois d’Amont. Se mere på www.bois-damont.com.
Søger du forkælelse og fordybelse på et eksklusivt yoga retreat i udlandet?
Måske er dette retreat i hjertet af Provence lige det, du har ledt efter. Vi tilbyder nemlig forkælelse for krop og sind gennem mere end 20 timers mindfulness fordelt over 6 dage i kombination med cykling i bjergene, middag på klassificeret fransk restaurant samt valgfri tur til verdenskendt parfumeri.
Da vi er 2 uddannede yoga- og MBSR-lærere til gruppen på 10 personer, er der rig adgang til personlig støtte og guidning. Beliggenheden for vores yoga retreat i udlandet er absolut i særklasse. Udsigten over Middelhavet inviterer derfor også til pauser, hvor tiden er din egen, hvor du kan læne dig tilbage og åbne sanserne, vandre en tur i den smukke natur, eller snuppe en svømmetur i poolen.
Tidligere begivenheder
Yoga & Ayurveda
Workshop om Yoga & Ayurveda oktober 2021
Yoga-retreat på Læsø
Workshop d. 18.-20. september 2020
En kvindeaften med blid yoga, bækkenbund & overgangsalder
21. marts 2022 i Vitten Forsamlingshus
Kan mindfulness bryde din stress?
Temaaften 1. marts 2023 – besøg af forsker i mindfulness og stress, Emilie Bonde, Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.
Deltagere på Yoga Retreat Gomde (2023) og Bois Damont Sydfrankrig (2022) fortæller:
Jeg deltog på Yogaretreat Bois Damont, Provence i april 2022: “Mette er en yogainstruktør helt i særklasse. Hun formår at instruere på en måde så man fastholdes og udfører øvelser man ikke troede man kunne. Jeg har deltaget i Mettes retreat i Sydfrankrig. 5 dage med yoga flere gange hver dag og jeg
glædede mig til hver eneste time. Jeg har dyrket yoga på andre retreats i Danmark og udlandet – også Indien med indiske yogier. Mettes instruktion er til dato suverænt den mest givende.”
“I oktober havde jeg den store fornøjelse at deltage i Mette og Lykkes yoga-retreat på Gomde, Helgenæs.
Efter en travl periode i mit liv ankom jeg fredag eftermiddag i det værste storm og regnvejr til Gomde, og jeg var meget i tvivl om jeg kunne ”nå ned i gear” i løbet af weekenden. På forunderlig vis lagde roen sig i krop og sjæl allerede efter de første par yoga og meditations-sessions, ligesom stormen lagde sig udenfor og solen brød frem i løbet af lørdagen. Denne ro fulgte mig resten af weekenden og i lang tid efter.Dette kan kun tilskrives Mette og Lykkes kærlige og meget kompetente guidning af os alle gennem deres programmer, og man føler sig tryg i deres selskab. De formår at møde os hver i sær hvor vi er, og sikrer at vi alle får en god oplevelse, både fysisk og psykisk.Alle skulle unde sig selv et sådant pusterum i hverdagen, og jeg giver Mette og Lykke mine bedste anbefalinger. “
Giv dig selv en pause med “En søndag i stilhed”. Vi har sat endnu 2 nye datoer for en søndag i stilhed, nemlig søndag den 9. marts 2025 samt søndag den 16. november 2025. Vi mødes på Hørret SKovvej 27, ved Mårslet/Hørret skov – tæt på Højbjerg, Skåde og Moesgaard. Tilmelding nødvendig. Maks 7 deltagere.
I fællesskab og stilhed vil vi meditere(gående, siddende og liggende), lave blid yoga, styrkende yoga og bodyscan samt arbejde med åndedrættet. Vi vil være både ude og inde. Der er plads til 7 deltagere, da jeg åbner fra yogasalen til stue og køkken. Forplejning – fortrinsvis økologisk – med morgenmad (grød, boller, frugt) og let frokost (tærte og salat) samt the/kaffe og frugt hele dagen. Praksis såvel som måltider foregår i stilhed. Vi mødes kl. 8:00, hvor rammen for dagen bliver sat, og du kan få svar på eventuelle spørgsmål. Vi er 2 yoga- og MBSR-lærere hele dagen. Arrangementet udbyder jeg således i samarbejde med min samarbejdspartninger Lykke Elisabeth Ramsdal. Vi begynder fælles, guidet praksis kl. 8:15. Vi slutter kl. 16:00. Der er fælles afslutning og samling, hvor tavsheden brydes og dagen rundes af og du får mulighed for at dele sin oplevelse. Pris for hele dagen, inkl. forplejning 620 kr.
Mindfulness retreat Danmark
Hvis du gerne vil arbejde med mindfulness, kan du tage med på mit mindfulness retreat her i Danmark, hvor du har mulighed for – typisk over flere dage – at arbejde bevidst med krop og sind.
Mindfulness retreat som frirum fra hverdagen
Mindfulness retreat er en form for tilbagetrækning fra dit sædvanlige liv, hvor du gennem en eller flere dage bevidst arbejder med krop og sind gennem yogaøvelser, forskellige former for meditation (siddende, liggende og gående) og også ofte laver bevidste opmærksomhedsskanninger af kroppen, kaldet bodyscan.
Udtrykkene ‘Mindfulness retreat’ og ‘Yogaretreat” benyttes ofte som synonymer, men det kan naturligvis være forskelligt, hvad indholdet af et givent retreat nøjagtigt er. Tjek derfor omhyggeligt programmet for det retreat, du er i færd med at melde dig til. Fremgår det fx, hvor mange timer du alt i alt skal arbejde med yoga og meditation og andre mindfulnessøvelser på det retreat, du er ved at tilmelde dig?
Vores yoga og mindfulness retreats i Danmark eller udlandet
Yougrows retreats – i både ind- og udland – byder normalt på mange forskellige former for mental og fysisk træning, herunder både meditation, yoga og bodyscan. Med andre ord indeholder de en bred pallette af øvelser, der nærer mindfulness, evnen til bevidst nærvær i nuet.
Centralt er det, at når du giver dig selv lov til at træne opmærksomt gennem flere dage, så vil du ofte opleve at der sker noget; det er muligheden for at arbejde dybere både åndeligt og kropsligt og på den måde træne og kultivere mindfulness.
Silent retreats
Har vi flere dage til bevidsthedsarbejdet, fx på et retreat der foregår i weekenden, vil du på Yougrows retreats ofte opleve, at der er programsat måske en halv eller en hel dag, hvor arbejdet med meditation og yoga sker i stilhed, dog med mundtlig guidning fra din mindfulness/yogalærer. Stilhed giver mulighed for at lytte ekstra indad og vil alt andet lige styrke det mentale arbejde.
Måltider på vores yoga og mindfulness retreat
Mad er næring og derfor centralt for at krop og sind kan fungere optimalt. Vi prioriterer derfor maden meget højt på vores retreats. Maden er fortrinsvis økologisk og lokal. Yougrows Retreats er sjældent vegetariske, men vi prioriterer at der er mange friske grøntsager og samtidig en begrænset mængde kød.
Er det et retreat i stilhed, eller en periode med stilhed på et givent retreat, vil måltider i givet fald også foregå i stilhed i stilleperioden.
Vores næste mindfulness retreat i Danmark
Yougrow udbyder igen et mindfulness retreat i efteråret 2024, fra torsdag den 7. til søndag den 10. november 2024. Denne gang på retreatstedet Øster Løkke ved Vesterhavet.
Det er din mulighed for at give dig selv en pause i en måske travl hverdag.
På et retreat vil du kunne opleve en ro og indsigt, som er svær at opnå i det ”normale liv”, hvor vi ofte har adgang til en massiv strøm af informationer, som naturligvis er vigtige, men som også kan betyde, at vi mister kontakten med os selv.
Et yoga-/mindfulness retreat kan være en vej til at genvinde kontakten til dig selv i en ellers travl hverdag.
Når vi samtidig træner mindfulness i fællesskab vil vi ofte opleve, at fællesskabet og den fælles tilgang – venlighed, ikke dømmende, åbenhed – i endnu højere grad end det er muligt på egen hånd, styrker evnen til at være til stede i nuet og møde livet med en kvalitet af tålmodighed, kærlig venlighed og accept.
Kontakt os gerne
Hvis du vil høre mere om vores retreats, priser på mindfulness retreat eller har specifikke spørgsmål til det, så er du velkommen til at kontakte os.
Yoga som redskab
til en god nattesøvn
Viden om yoga & søvn – Yoga kan anvendes som redskab til en god nattesøvn!
I januar og februar 2018 har jeg testet tre forskellige søvn-yogaprogrammer på mine yogahold og bedt deltagerne udfylde spørgeskemaer om deres søvn, efter de har dyrket yoga. Baggrunden for mit forsøg er, at jeg selv i mange år aktivt har udvalgt forskellige yogaøvelser, som jeg har lavet inden sengetid, hvis jeg havde behov for en særlig dyb og uforstyrret søvn. Øvelserne virkede på mig, men virker de også på alle andre?
Jeg fik en oplagt mulighed for at prøve dette af, da jeg som led i den internationale yogalæreruddannelse jeg deltager i, skulle fordybe mig i et særligt emne vedrørende yoga. Mit valg faldt på yoga & søvn. Min tese i min opgave er: Yoga kan anvendes som redskab til en god nattesøvn! Her får du et uddrag fra rapporten, herunder de resultater mine studier mundede ud i:
Fakta om søvn: I 2015 har det Danske Vidensråd for Forebyggelse udarbejdet en større undersøgelse, som kortlægger danskernes søvn. Undersøgelsen er beskrevet i en 220-siders lang rapport om Søvn og Sundhed. Søvn er et grundlæggende biologisk fænomen, der findes hos de fleste dyrearter. Søvnen består af flere søvnfaser og kan overordnet inddeles i let søvn, dyb søvn, lidt dybere søvn og drømmesøvnen. Søvnstadierne veksler natten igennem og har typisk en varighed af 90 minutter per stadie. De første tre stadier kaldes under ét Non-REM-søvnen eller N-Rem-søvnen, mens drømmesøvnen kaldes for Rem-søvnen. Der er stor individuel variation i vores behov for søvn. Voksne mennesker har typisk behov for 6-9 timers søvn hver nat. De fleste sover mellem 7-9 timer i døgnet. Den gennemsnitlige søvnlængde er ca. 7,5 timers søvn. Sover man mindre end 6 timer kan der konstateres forringelser i hjernens funktion.
Kroppens og hjernens fysiologi ændrer sig, når vi sover. Hjernen er mest aktiv i vågen tilstand. Også hjertefrekvensen falder, især under N-REM-søvnen. Ændringerne viser sig i det såkaldte autonome nervesystem, idet det parasympatiske nervesystem tager over i N-REM-søvnen. Det er her interessant, at det netop ofte er det parasympatiske nervesystem, der tager over, når krop og sind falder til ro i en beroligende yogaøvelse. Se mere om nervesystemet og yoga straks nedenfor under afsnittet Nervesystemet og yoga. Søvn er en helt central faktor ved måling af vores sundhed. Således forbindes for kort, for lang eller afbrudt søvn med øget risiko for overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar sygedomme samt forhøjet dødelighed. Flere faktorer påvirker vores søvnkvalitet. Faktorer som stress, arbejdsmiljø, kost og drikkevaner samt fysisk aktivitet påvirker beviseligt vores nattesøvn.
Da dårlig søvn i så høj grad påvirker vores helbred, bliver det interessant, hvad man kan gøre for at styrke nattesøvnen. I rapporten om Søvn og Sundhed gives nogle bud på søvnredskaber. Der nævnes moderat fysisk aktivitet, afspændingsteknikker, mindfuldness-meditation og kognitiv adfærdsterapi. Det fremgår også, at der er mangel på udbydere af søvnredskaber som er funderet i ikke medicinsk behandling. Yoga nævnes ikke som et bud på en behandlingsform ved søvnproblemer. Men pilen peger kraftigt i retning af yoga, da både “moderat fysisk aktivitet” samt “mindfuldness-meditation” nævnes. Yoga består netop af moderate fysiske øvelser, der samtidig har et meditativt element. Med yogaen kan man sige, at man netop kobler det fysiske og det meditative. Yoga bliver derfor et oplagt bud på en søvnhjælper.
Nervesystemet og yoga: For at forstå, hvorfor yogaen kan være et godt bud på et effektivt søvnredskab skal man vide, hvordan nervesystemet arbejder, når kroppen laver yoga. Det er navnlig den autonome del af nervesystemet, der regulerer en række kropsfunktioner, der ligger uden for vores bevidsthed, som er interessant i forhold til, hvordan yoga påvirker vores krop og sind.
Nervesystemet består af hjernen, rygraden, sanseorganer og alle de nerver, der forbinder disse organer med resten af kroppen. Nervesystemet opdeles i et centralnervesystem, CNS, og i et perifert nervesystem, PNS. Nervesystemets hovedfunktion er registrering, overførsel og behandling af information. Nervesystemet er derfor af stor betydning for vores tilpasningsevne og overlevelse. CNS består af hjernen og rygmarven og er et slags kontrolcenter for kroppen. PNS omfatter alle dele af nervesystemet uden for hjernen og uden for rygraden. PNS udgøres af kroppens nerver, som transporter sensorisk information (nerveimpulser) mellem kroppens sanseorganer og centralnervesystemet.
PNS opdeles i et somatisk og et autonomt nervesystem. Det er det autonome nervesystem, der spilller en central rolle i forhold til kroppens evne til at hvile og graden af afspændthed i kroppen og derfor er det autonome nervesystem også centralt i forhold til yoga og søvn. Det autonome nervesystem regulerer puls, vejrtrækning, fordøjelsen og en række andre kropslige funktioner. Dette autonome nervesystem opdeles i et sympatisk og et parasympatisk nervesystem. Når ordet “sympati” bliver anvendt, skyldes det, at en stimulering af det autonome nervesystem samtidig vil stimulere en række forskellige kropslige funktioner, der supplerer hinanden og arbejder i sympati.
Det sympatiske nervesystem former kroppens tendens til at kæmpe eller flygte. Når det er i funktion, øges åndedræt, hjerterytme, adrenalin og stresshormoner, mens fordøjelsen nedsættes. Dette system responderer på stress, farer, spænding, træning/motionsdyrkelse, følelser og forlegenhed. Systemet står for at sætte kroppen i øget alarmberedskab. Det er praktisk, at vi reagerer hurtigt på farer. Pulsen stiger, blodårerne til muskler og hjerte udvides og blodårer til hud og fordøjelseskanaler mindskes. Vores følesans nedsættes samtidig. Dette giver god mening, når vi er i kamp. Men ulempen er, at når kropsbevidstheden bliver nedsat, mærker vi ikke på samme måde vores krop.
Det parasympatiske nervesystem varetager helt de samme funktioner som det sympatiske – men modsat. Dette system former kroppens evne til hvile og fordøjelse og responderer når kroppen er afslappet, i hvile eller spisende. Det sænker åndedrættet og hjertefunktionen, øger forbrænding og fordøjelse og tillader fjernelse af spild. Når det parasympatiske nervesystem arbejder, øves evne til kompleks kognition. Man vil få mere overblik, blive mere åben, kunne løse mere indviklede opgaver samt være mere kreativ. Det parasympatiske nervesystem stimulerer nogle af menneskets fineste kognitive evner.
Når man falder til ro i en beroligende yogaøvelse sker der som nævnt ofte en stimulation af det parasympatiske nervesystem. Dette kan komme tydeligt til udtryk på den måde, at maven begynder at rumle – fordøjelsen sættes i gang – og hænderne bliver varme, fordi blodomløbet styrkes. Personens følsomhed vil øges og sindet blive mere roligt, og man vil opleve mere “væren” end “gøren”.
Min tese om, at yoga kan anvendes som redskab til en god nattesøvn, støttes med andre ord af viden om, hvordan det autonome nervesystem fungerer. Ved dyrkelse af yoga kan det parasympatiske nervesystem aktiveres allerede inden søvnen sætter ind og kan være nøglen til, at yoga af mange opleves som gunstig for søvnen. Som nævnt er det ved en god og afbrudt søvn netop også det parasympatiske nervesystem, der arbejder, når vi befinder og i de første tre søvnfaser. Det ligger derfor lige for, at yogaøvelser kan gøre det nemmere at falde i søvn, men også kan forbedre søvnkvaliteten.
Forskning og erfaringer med yoga og søvn:
Der findes ikke egentlig dansk forskning om yoga og søvn, men der findes lidt forskning fra andre lande, især USA, men også fra vores naboland, Sverige: I Stockholm – både på Karolinska Instituttet og på Danderyds Sygehus – er der lavet forskning i yoga og effekten på kroppen og søvnen. Man forsker navnlig i effekten af Kundalina yoga. Irene Jensen, professor i folkesundhed ved Karolinska Institut i Stockholm, har i sin forskning påvist, at yoga har en smertelindrende virkning, samtidig med at det gør det lettere at falde i søvn. På den danske hjemmeside for Kropsinstituttet med overskriften “Yoga er videnskabeligt sundt”, udtaler overlæge Karin Malmquist, Danderyds Sygehus, i januar 2015: “Vi har behov for at forske videre for at finde ud af, hvilke mekanismer der ligger bag”, siger hun i en kommentar til forskningen fra Karolinska instituttet. Se hertil: www.kropsinstituttet.dk/blog/2015/1/13/yoga-er-videnskabeligt-sundt.
Ud over den svenske forskning er der også forskningsbidrag fra USA. En amerikansk rapport fra Harvard Medical School har slået fast, at yoga mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme, depression, søvnproblemer og astma. Det fremgår også her, at en national undersøgelse viste, at over 55 pct. af personer som udøvede yoga, oplevede en bedre søvn. De øvelser, der anbefales er fx Adho Mukha Svanasana, Balasana, Uttanasana, Ardha Uttanasana, Supta Baddha Konasana og Viparita Karani. Se www.health.harvard.edu/blog/8753-2015. Se også undersøgelsen: Impact of long term yoga practice on sleep quality and quality of life in the elderly, fra US Libery of medicine National Institute of medecin, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667430. Her lod man et gruppe på 35 personer dyrke yoga en time om dagen, én gang om ugen. Der blev lavet varierede yogaøvelser, som fx Tadasana, Utthita Trikonasana, Vrksasana, Setubanda Sarvangasana og der blev lagt vægt på åndedrætsøvelse. Undersøgelsen viste, at yoga-gruppen havde nemmere ved at falde i søvn, oplevede bedre søvnkvalitet og færre opvågninger.
Mine tests af yogas effekt på nattesøvnen:
I perioden januar og februar testede jeg mine yogahold i 3 forskellige yogaprogrammer. Efter at have dyrket yoga, udfyldte deltagerne et spørgeskema om deres søvnkvalitet. Programmerne var sammensat ud fra egne erfaringer om, hvad der virker på mig – og hvad der derimod ikke er godt for søvnen. Jeg havde derfor udarbejdet to forskellige programmer som jeg forventede virkede godt, men også et, som jeg ikke forventede var optimalt for nattesøvnen. Mine formodninger skulle vise sig at holde stik.
Program 1 tog udgangspunkt i et almindeligt yogaprogram, men indeholdt ekstra mange foroverbøjninger og stræk af bagsiden af kroppen. 50 % af deltagerne sov deres allerbedste (5) på en skala fra 1 til 5, mens 81 % sov deres bedste(5) eller næstbedste (4) efter at have lavet dette yogaprogram. 65 % svarede, at de normalt sover bedre i de perioder, hvor de dyrker yoga.
Program 2 var som program 1 et almindeligt yogaprogram blot indeholdende flere hvilende øvelser og samtidig var der ekstra fokus på åndedrætsøvelse. Det program lignede i effekten på søvnen meget virkningen af program 1, dog med en smule bedre effekt samlet set for alle kursister. 44 % sov deres allerbedste (5) på en skala fra 1 til 5, mens hele 96 % sov det bedste (5) eller næstbedste (4) efter at have dyrket dette yogaprogram. Det vil sige at næste alle på holdet sov en optimal eller næsten optimal søvn. Det er altså et godt resultat set med yoga-søvn-briller!
Program 3 havde ekstra fokus på omvendte stillinger, som hovedstand, skulderstand og håndstand. Dette program havde – som ventet – dårligst effekt, og 25 % svarede, at de sov dårligere end normalt. Men alligevel sov 66 % deres allerbedste eller næstbedste, så hos nogen virker yoga altså tilsyneladende positivt på søvnen – uanset nærmest hvilke øvelser, der er tale om. Men andre kommenterede tydeligt på, at de var mere vågne end normalt. Her må jeg supplere med, at min egen erfaring også er, at jeg blive meget vågen af at stå på hoved, hænder eller skuldrer.
Men samlet set er der god grund til at dyrke yoga før sengetid, hvis du gerne vil sove godt. Fra august 2018 kan du gå på et særligt yoga & søvn hold, hvor jeg har valgt de øvelser ud, som i følge min lille undersøgelse virker bedst på de fleste! Vel mødt og sov godt!