Loading...
Yoga 2021-05-09T16:01:30+00:00

Velkommen til yoga i Yougrow – Ro, fællesskab og fordybelse.

Danmark åbner for indendørs idræt! Nye yogahold er derfor på plakaten. Opstart 18., 21. og 25. maj. Husk gyldigt coronapas.

Du finder min yoga i den skønne sal i Vitten Forsamlingshus ved Hinnerup, i Den Fri Fagskoles fine sal i Hadsten, i mit lille private studie på Hørret Skovvej ved Hørret/Mårslet med luksus yoga med hold på blot 5 yogier. Og som noget nyt kan du fra 21. maj dyrke min yoga i sal B, Mårslet Multihal.

Vi integrerer åndedrættet i yogaøvelserne og jeg kobler ofte mine yogatimer med mindfulness, hvor det er naturligt. Jeg tilrettelægger timen, så vi starter roligt ud og programmerne bygges op, så kroppen i løbet af timen udfolder sig naturligt. Vi afslutter altid med ca. 10 minutters afspænding (Savasana) gerne kombineret med åndedrætsøvelser og/eller bodyscan.

Yoga Live via den lukkede FB gruppe Yougrow Live opstod i marts 2020 og har været aktivt af flere omgange, senest fra januar 2021 og frem til 4. maj 2021.

Yougrow er yoga på lidt mindre hold med lidt mere tid til dig. Med fokus på ro, fællesskab og fordybelse har jeg siden august 2016 udbudt yoga i privat regi.

I dag udbyder jeg yoga fra den skønne sal i Vitten Forsamlingshus ved Hinnerup og fra den fine sal i Den Fri fagskole i Hadsten. Begge steder er det maksimale deltagerantal 15. Fra 21. maj 2021 udvider Yougrow med yoga fra Mårslet Multihal, sal B. Yougrow byder også på live yoga, når behovet melder sig, men har pause fra 5. maj 2021.

I efteråret 2018 åbnede jeg mit eget lille yogastudie på Hørret Skovvej 27 med plads til 5 personer. Her venter små luksushold med mere tid til dig. Du kan også få enetimer i yoga fra mit lille studie og endelig har du mulighed for at sætte dit eget lille yogahold evt. med et særligt tema, fx stresse ned, bedre søvn, særlige øvelser for ryggen etc… Du bestemmer!.
Det er mit håb, at følelsen af ro, fællesskab og fordybelse er at finde såvel på mine lokale hold i Vitten, Hadsten og Mårslet, som på mine hold hjemme på Hørret Skovvej 27.

Jeg udbyder ind i mellem yogahold med et særligt tema., fx yoga for en bedre nattesøvn. Følg med på holdsiden for at finde aktuelle hold.

Som led i min uddannelse som yogalærer lavede jeg speciale i “Yoga for en god nattesøvn”. Resultatet af undersøgelserne omkring yogaens effekt på søvnen kan du se på siden yoga & personlig udvikling, yoga og søvn.

Jeg har siden foråret 2017 udbudt yogahold kun for mænd. Min erfaring er, at mænd ofte har lidt mere skepsis overfor, om yoga kan være noget for dem – Er yoga ikke kun for unge, smukke kvinder? Sådan var det måske engang, men slet ikke i dag. Jeg kan røbe, at når mændene vælger yogaen, oplever de ofte, at det er en utrolig god modvægt til de andre typer sport, de ofte dyrker, ligesom de oplever, at kroppen – allerede efter få gange – får en fornyet smidighed. Så kære mand: du behøver ikke frygte, at du skal lægge din maskulinitet i garderoben ved indgangen til yogalokalet – det er ingelunde tilfældet.

Du kan også få enetimer i yoga med særligt fokus på dig. Se under Yoga & personlig udvikling.

I samarbejde med psykolog og meditationslærer Mette Kold udbyder jeg den 10. oktober 2021 En søndag med Yoga og Ayurveda. Se mere på FB Yougrow.

Yoga på Læsø – fra 18. til 20. september 2020 udbød jeg sammen med yogalærer Mette Toft fra Bloomyoga et Yogaretreat på Læsø. Hold øje på siden her, hvornår vi igen udbyder Yogaretreat på Læsø. Se mere under yoga og personlig udvikling./p>

Her på siden finder du praktiske informationer om udbud af hold med tidspunkter og priser.

Du vil også finde en nærmere beskrivelse af de enkelte hold og målgruppen.

Vi arbejder fokuseret og i dybden

– øvelserne tilpasses din krop

Min yogaprofil og baggrund

Jeg hedder Mette Holm Høgsbro og er 53 år. Jeg bor på Hørret Skovvej tæt på Hørret skov og Moesgaard sammen med min mand Peter. Jeg har to store drenge, Poul på 25 år og Laurits på 23 år. De bor og studerer begge i Aarhus.

Jeg har siden 2016 udbudt yoga i privat regi og i januar 2017 stiftede jeg Yougrow, hvor jeg udbyder yoga og mindfulness samt arbejder med kvindeligt lederskab. Jeg udbyder hold med forskellige niveauer, temaer og nogen gange målrettet det enkelte køn. Endelig opstod Yoga Live midt i marts 2020 under COVID-19 pandemiens start. Endelig tilbyder jeg forskellige workshops, hvor jeg fx kombinerer yoga med mere personlig udvikling, fx at skrive dagbog. I 2020 udbød jeg mit første yogaretreat, således et 3-dages Yogaretreat på Læsø i september 2020. Den 10. oktober 2021 kan du fordybe dig i Ayurveda & Yoga på en Workshop i Vitten Forsamlingshus, hvor jeg samarbejder med psykolog Mette Kold. Se mere under yoga & personlig udikling.

Min baggrund er, at jeg de seneste 12 år har dyrket yoga dagligt, fået undervisning flere gange om ugen, og deltaget i forskellige workshops. Siden 2012 har jeg samtidig deltaget i meditationskurser samt i åbne meditationer på Vækstcentret i Nr. Snede. I 2015/2016 underviste jeg en periode i yoga på Hammel Neurocenter, ligesom jeg i perioder har undervist på et yogastudie i Hammel. Jeg har siden 2016 ladet min stue danne rammen om yogahold, og fra sommeren 2017 udbudt hold i lokale forsamlingshuse, da min egen stue hurtig blev for trang.

I september 2018 blev jeg certificeret international yogalærer i Patanjali Yoga, Level II. Uddannelsen har hjemsted i Schweiz og består af ca. 150 timers undervisning pr. år, herunder teacher træning med supervision. I efteråret 2019 fulgte jeg et 8-ugers kursus om mindfulness under Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet og i efteråret 2020 påbegyndte jeg uddannelsen som MBSR-instruktør samme sted. Jeg forventer i 2022 at være færdiguddannet MBSR lærer, dvs. certificeret mindfulness lærer med særlig fokus på øvelser (yoga og mindfulness) der reducerer stress.

Før yogaen kom ind i mit liv, har jeg dyrket masser af gymnastik, danset, løbet og har altid elsket at bruge min krop, og jeg føler at kropsbevidstheden er med til at styrke mit sind. Jeg er tidligere uddannet gymnastikinstruktør og har haft eget gymnastikhold i 12 år sammen med en veninde. Yogaen er nu en central del af mit liv, og det ved jeg, at den altid vil være. Den styrker mig i at balancere mit eget liv og netop det, er jeg utrolig taknemmelig for.

Mit ønske for fremtiden er, at jeg i endnu højere grad kan få mulighed for at dyrke yoga, mindfulness og meditation og samtidig dele ud af min erfaring og viden til dig.
Som led i uddannelsen som international certificeret yogalærer har jeg valgt at fordybe med i yogaens effekt på vores nattesøvn. Den viden, jeg har opnået i den forbindelse finder du her på hjemmesiden under yoga & personlig udvikling, ligesom du kan tilmelde dig hold hos mig, hvor netop det at geare ned og få en god nattesøvn er i fokus.

Min Yoga hedder Patanjali og lægger vægt på øget fordybelse, indsigt og professionalisme i yogaen. Der er fokus på præcision og grundighed samt ”alignment”. Der arbejdes intelligent og anatomisk korrekt, så skader mindskes, mens styrke og udholdenhed opbygges. Der arbejdes såvel med styrke som med gode velgørende stræk, herunder trænes smidighed og balance. Vi bruger en del yoga remedier – pøller, tæpper, blokke og bælter – så du får det optimale ud af træningen, uanset niveau og form. Der lægges endvidere vægt på ”det at være til stede” samt finde glæden i nærværet.

Min interesse, uddannelse og arbejde med mindfulness betyder, at jeg i høj grad integrerer vejrtrækningen i yogaøvelserne, da det er medvirkende til en større effekt af yogaen. Har du en “åben” forbindelse gennem kroppen til kroppens enkelte dele, vil du mærke større udbytte for både krop og sind. Ofte både starter og slutter mine yogaklasser med at fokusere på vejrtrækninen og “finde hjem”.

Patanjali Yoga bygger på principperne fra Hatha Yoga og Iyengar Yoga og er grundlagt i 2013 af Ali Dashti. Ali er født og opvokset i Poone, Indien. Han har boet hos samt været en del af Iyengar familien siden han var en stor knægt. Ali har studeret hos BKS Iyengar, Geeta og Prashant i mange år samt ledsaget både Guruji og Geeta på mange rejser.

Patanjali er navnet på en vismand, som menes at være den første, der for flere tusinde år siden satte de mange yogaøvelser i system.

Som yogalærer lægger jeg vægt på at lære dig øvelserne grundigt og i detaljen og med respekt for den, du er. Vi er forskellige mennesker – og kroppe – og med forskellige styrker og skavanker og derfor vil yogaøvelserne også skulle tilpasses netop dig. Endelig lægger jeg vægt på at holde mig opdateret, så jeg – så vidt mulig – er orienteret om, hvordan de nyeste yogavinde blæser.

Holdoversigt, tilmelding og praktisk info

Tirsdag den 18. maj, fredag den 21. maj og tirsdag den 25. maj starter nye yogahold op. Husk gyldigt coronapas! Yoga Live via den lukkede FB gruppe Yougrow Live holder pause fra 5. maj.

Du finder min yoga i den skønne sal i Vitten Forsamlingshus ved Hinnerup, i den Frie Fagskoles fine sal i Hadsten, i sal B i Mårslet Multihal, og i min lille private yogasal på Hørret Skovvej 27 ved Hørret/Mårslet, hvor små luksushold venter på dig med ekstra tid og varme.

Et nyt samarbejde er indledt med Mette Toft fra Bloomyoga og vi udbyder i fællesskab Yogaretreats. Den 18.-20. september 2020 indtog vi Læsø og dyrkede yoga omgivet af Læsøs skønne natur. Se mere under yoga & personlig udvikling, og hold dig opdateret her på siden, hvornår et nyt retreat udbydes.

Den 10. oktober 2021 kan du glæde dig til En søndag med Yoga & Yurveda. Her samarbejder jeg med psykolog og meditationslærer Mette Kold Se mere om begivenheden på FB.

Nedenfor finder du holdoversigten med flere forskellige målgrupper, temaer og niveauer.

 • Vitten Forsamlingshus, Yoga for begge køn, Level 1, begynder – Max 15 personer

  Hold 1: Tirsdage 15:45-17:00
  3 gange på følgende tirsdage: 25. maj, 1. juni og 15. juni.

 • Vitten Forsamlingshus, Mandeyoga 50+, Level 1-2, lidt øvede – Max 15 personer

  Hold 2: Tirsdage 17:15-18:30.
  5 gange på følgende tirsdage: 18/5, 25/5, 1/6, 8/6 og 15/6 2021.

 • Vitten Forsamlingshus, Yoga for begge køn. Øvede, Level 1-2 Max 15 personer.

  Hold 3: Tirsdage 18:45-20:15.
  5 gange på følgende tirsdage:18/5, 25/5, 1/6, 8/6 og 15/6.

 • Mårslet Multihal, sal B, Morgenyoga, Level 1-2. Begynder – Max 15 personer

  Hold 4: fredage 7:45-9:00

  5 gange på følgende 5 fredage: 21/5, 28/5, 4/6, 11/6 og 18/6.

 • Mårslet Multihal, sal B, Yogaboost din energi, Level 1-2. Let øvede – Max 15 personer.

  Hold 5: fredage 9:15-10:30

  5 gange på følgende 5 fredage: 21/5, 28/5, 4/6, 11/6 og 18/6.

 • Yogastudiet Hørret Skovvej 27,  – Max 5 personer, Fyraftensyoga for kvinder, level 1-2, begynder

  Hold 6: Kommer torsdage fra august 2021.

 • Yogastudiet Hørret Skovvej 27 – Book dit eget yogahold – max 5 personer

  Hold X: Hvis I er en gruppe på mellem 3-5  personer, der gerne vil dyrke yoga sammen og have yogaen som et fælles frirum, så tag kontakt til mig på mette@yougrow.dk, så finder vi ud af at lave et hold særligt til jer.

  Vi aftaler typisk et forløb på mellem 5 og 8 gange.

 • Yoga Live hjem til dig – direkte online eller som genudsendelse.

  Live yoga sender fra uge 3 og frem til uge 8 2021 – 3 gangen om ugen. Se aktuelle sendetider på FB Yougrow. Ønsker du at være med, skal du anmode om medlemskab af den lukkede FB gruppe Yougrow Live.

 • Tilmelding  og betaling

  Pris hold 1: 300 kr. for en sæson med 3 lektioner.
  Pris hold 2: 500 kr. for en sæson med 5 lektioner.
  Pris hold 3: 575 kr. for en sæson med 5 lektioner
  Pris hold 4 og 5: 675 kr. for en sæson med 5 lektioner.

  Pris hold 6: 700 kr. for en sæson med 5 lektioner.

  Pris hold x: 800 kr. for hele holdet per gang. Dvs. ved 4 personer: 200 kr. per person per gang..

  Tilmelding: Du skriver navn og hold nr. til: mette@yougrow.dk. Du vil modtage en bekræftelse på din tilmelding. Afvent bekræftelse på mail eller sms og indbetal derefter straks, hvis du vil være sikker på en plads. Først til mølle! Tilmelding først endelig ved betaling. Se frist for tilmelding straks nedenfor!

  Betaling: Mobilpay: 18269

  Eller betaling til konto i Handelsbanken, 7633 2172907.

  Tilmeldingsfrist Hold 2 og 3: Åbnes 6. – 12. maj. Hold 1, 4 og 5: Tilmelding fra 6. maj til 18. maj. Efter princippet: “først til mølle”. Send mail eller sms om tilmelding og afvent ok fra mig før indbetaling. Tilmelding først endelig ved betaling.

 • Gratis prøvetime, familierabat og fleks

  Familierabat: Hvis flere fra samme husstand/familie går til yoga hos mig, eller du går på flere hold, er der 100 kr. samlet rabat til husstanden for sæsonen. Derefter får hustanden 100 kr. i rabat for hvert ekstra hold, I tilmeldes. Dvs. kun første hold er fuld pris.
  Gratis prøvetime Du kan altid deltage i en gratis prøvetime for at se, om min yoga er noget for dig.
  Fleks Hvis du er forhindret i at deltage på dit tilmeldte hold, kan du flekse til et af de andre hold, forudsat der er plads. Send en sms på 23448389 og tjek om der er plads til dig på et søsterhold.

 • Praktisk info til alle holdene – tøj? udstyr? Covid-19.

  Alle hold: Du skal kunne fremvise et gyldigt coronapas ved ankomst.

  Hold 1 – 5: Du skal selv medbringe måtte, tæppe og pølle. Hold 3 medbringer også selv bælte. Udstyr som blokke og stole er tilgængeligt i salene og anvendes efter behov.
  Hold 6 og x: Du skal selv medbringe måtte, mens tæpper, blokke, pøller, bælter og stole er tilgængelige i salen og anvendes efter behov.

  Alle hold: Du skal tage behageligt og bevægeligt tøj på. Yoga laves med bare tæer for at få rigtigt fodfæste.

Mit lille, eksklusive yogastudie på Hørret Skovvej ved Moesgaard – Mårslet

Den fine sal i Hadsten – den Fri fagskole

Mere info om holdene

Live Yoga lige hjem i stuen til dig – direkte online eller som genudsendelse

Holdet er til dig, som foretrækker, at rulle måtten ud derhjemme og lave yoga i egen stue. Seancerne gemmes på videoer i den lukkede FB gruppe Yougrow Live, så du kan lave yoga lige når det passer dig, hvis du ikke kan være med direkte. Der er tale om yoga level 1-2 for begge køn. Live yoga sender igen fra uge 3 og frem til uge 8 med 3 sendetider om ugen. Anmod om medlemskab af den lukkede gruppe FB Yougrow Live, hvis du vil være med. Info om sendetider og betaling findes på FB Yougrow.

Hold 1, Yoga for begge køn, Level 1, begynder.

Vi arbejder med level 1 yogaøvelser og der instrueres grundigt. Programmerne varieres fra gang til gang og timen bygges op, så vi starter roligt ud, gerne via åndedrætsøvelser og langsomme stræk som forbinder os til kroppen. Sværhedsgrad og tempo øges i løbet af timen, så kroppen kan folde sig naturligt ud. Hver lektion slutter med afspænding, normalt kombineret med bodyscan og/eller Pranayama. Selvom programmerne varierer fra gang til gang, vil der altid være nogle kendte grundøvelser, ligesom øvelserne ofte gentages for at øge arbejdet i dybden. Hver lektion varer i alt 75 minutter; de sidste ca. 10 minutter er afspænding.

Hold 2, Mandeyoga 50+, Level 1-2, lidt øvede.

Absolut kun for mænd! Her finder du yoga kun for mænd på level 1 -2. Lidt mere power og lidt mere hensyn til mandekroppen. Programmet varierer fra gang til gang, men der vil altid være nogle kendte grundøvelser, ligesom øvelserne gerne gentages flere gange for at øge arbejdet i dybden. Vi står på hovedet og laver håndstand. Hver lektion varer 75 minutter. De sidste ca. 10 minutter er afspænding.

Hold 3, Øvede, yoga for begge køn, Level 1-2.

Holdet er til dig som har dyrket yoga level 1-2 i mere end et år og som kan lide at blive udfordret. Der arbejdes både med kendte og nye øvelser og/eller variationer. Vi har ekstra tid til at udforske yogaen og hermed krop og sind. Hver lektion varer 90 minutter. De sidste ca. 10 minutter er afspænding.

Hold 4 – Morgenyoga, Level 1-2. Begynder.

Vi arbejder med hele kroppen – både med styrke og smidighed. Lektionerne bygges op, så kroppen folder sig langsomt ud med respekt for morgenkroppen. Vi starter ofte med at forbinde os til kroppen via åndedrættet. Intensiteten i øvelserne øges i løbet af lektionen. Der er forskellige programmer fra gang til gang, men der vil altid være nogle kendte “grundøvelser”, ligesom der ofte er gentagelser for at øge dybden og kvaliteten af yogaen. Vi slutter altid af med afspænding i ca. 10 minutter, ofte kombineret med Pranayama lg/eller bodyscan.

Hold 5. Yogaboost din energi. Lidt øvede, level 1-2.

Yoga for hele kroppen for både mænd og kvinder. Energigivende yoga til weekenden. Vi arbejder både med stræk og styrke med fokus på øvelser som lader kroppen op. Vi starter roligt op, gerne via åndedrætsøvelser, hvor vi forbinder os til kroppen. Programmerne varierer fra gang til gang og tiltager i sværhedsgrad og styrke, som timen skrider frem. Der vil både være bagudbøjninger og omvendte stillinger. Vi slutter altid af med ca. 10 minutters afspænding gerne kombineret med bodyscan og/eller pranayama.

Hold 6 – Fyraftensyoga. Begynder, Level 1-2.

Vi arbejder både med styrke og stræk og starter altid roligt ud med øvelser, hvor vi forbinder os med kroppen via åndedrættet. Programmerne varieres fra gang til gang, men der vil altid være nogle kendte grundøvelser, ligesom der gerne er gentagelser for at øge dybden og kvaliteten af yogaøvelserne. Der vil være både bagudbøjninger og omvendte stillinger. Vi afslutter altid med ca. 10 minutters afspænding(savasana), gerne kombineret med bodyscan og/eller pranayama.

Hold X – Du har selv valgt dit hold

Det særlige ved dette hold er, at du og de andre på holdet selv har valgt holdet og dermed bestemmer I også, hvad indholdet skal være: Begynderyoga? Level I eller II? Skal der være særlig fokus på stress eller dårlig nattesøvn? Skal vi geare op eller geare helt ned? Skal yogaen indeholde ekstra åndedrætsøvelser? eller særlig lang afspænding? Eller? Svaret afhænger af, hvad du og dit hold ønsker! Obligatorisk er dog afslutning ca. 10 minutters guidet afspænding.

Mine elever siger

 “Yoga hos Mette er et frikvarter for mig, hvor jeg gør noget godt for mig selv. Styrke, smidighed og balance er i fokus og vi bliver instrueret grundigt gennem øvelserne. Med høj faglig kompetence og hjertevarme skaber Mette en nærhed til os elever, som jeg sætter stor pris på og ikke kan undvære.”

Hanne Larsen

”Jeg går til yoga, fordi det holder min krop smidig. Jeg synes ikke altid, at det bare er dejligt – det er også hårdt arbejde! Men jeg har indset, at yogaen er nødvendig for at kunne holde alderstegn og skavanker fra døren.”

Peter K. Sørensen

”Hos Mette er yoga en rejse. En rejse, hvor krop og sjæl forenes, en rejse hvor den enkelte, men også fællesskabet er i fokus, en rejse, som du kommer opladet hjem fra. Mette er guiden, der har den energi og ånd, som skal til. Tak for det!”

Eva Nyholm Christiansen

“Mette er en dygtig og nærværende formidler. Øvelser, som man kan synes er umulige, får Mette guidet os igennem med kærlig tillid til, at vi mestrer det. På  Mettes små luksushold er der altid en god og uhøjtidelig stemning, præget af fuld koncentration og fokus.”

Malene O. Jacobsen

“Hos Mette er der tid til ro og fordybelse, hvilket gør, at alle kan være med – uanset niveau. Og det kan straks mærkes, hvor god yogaen er både for krop og sjæl. Jeg er stor fan af konceptet. Mon ikke også du bliver det?”

Sigrid Agersnap

Yoga stillinger

Utthita parsvakonasana

Virabhadrasana ll

Viparita karani

Salamba Sirsasana

Gumukhasana i Tadasana

Viden om yoga

Effekten af yoga, herunder yoga & stress

Der findes utrolig meget litteratur om yoga og der findes mange forskellige yogaformer. Personligt har jeg haft glæde af at læse om, hvad det egentlig er yoga gør ved min krop om mit sind; for der sker noget når du dyrker yoga!

Her er nogle forskellige kilder, som jeg kan anbefale:

Simon Krohn har skrevet bogen: ”Nærmere noget”, 2013, Forlag: People’s Press. Det er en fantastisk bog, der sætter ord på det du mærker i krop og sind, når du dyrker yoga. Intro til bogen: ”Yoga bliver ofte forbundet med smidighed, sundhed og stresshåndtering, men de fleste har alligevel en fornemmelse af, at yoga er langt mere og dybere end det. Men hvad er dette dybere lag? Og hvordan kan yogastillinger og meditationsøvelser have eksistentiel betydning?

Nærmere noget” er en introduktion til de filosofiske tanker, der ligger til grund for yogatraditionen. Filosofien tager udgangspunkt i menneskets evige uro og viser dig en vej til indsigt og fred. Vejen fører dybt ind i dig selv. Det handler bestemt ikke kun om velvære, og du må regne med at få rokket din selvopfattelse godt og grundigt.”

Ifølge et forsøg på School of Medecine ved Boston University øger yoga niveauet af det stof, der regulerer stress i hjernen og mindsker risikoen for depression med op til 27 procent efter en yogatime. I en undersøgelse ved Massachusetts General Hospital er det desuden påvist, at yoga forbedrer stress, uanset om den praktiserende er begynder eller øvet. Den hormonelle ubalance reduceres med op til 30 procent. Læs mere her.

Hjerneforsker Richard Davidson fra det amerikanske University if Wisconsin har modtaget nogle af USAs største videnskabelige priser for sin forskning i sammenhængen mellem krop og følelser. Davidson har hos mennesker, der dyrker yoga og meditation,

påvist en markant styrkelse af aktiviteten i de kredsløb i hjernen, der styrer vores koncentration og følelser. I et interview til videnskab.dk, fortæller han: »Det et faktum, at vores hjerner forandrer sig. Alt, hvad vi gør, påvirker os: spisning, TV, motion, kaffedrikning og søvn forandrer vores hjerne. Det er ikke bare en påstand – det understøttes af solide videnskabelige studier inden for hjerneforskning og neurovidenskab.« Læs mere her

»Spørgsmålet er altså ikke, om yoga og meditation påvirker vores hjerner – for det gør det ligesom alt muligt andet i vores omgivelser. Det store spørgsmål er snarere, hvordan meditation og yoga forandrer vores hjerne, sammenlignet med andre aktiviteter.«

»Vores forskning tyder på, at vi gennem yoga og meditation selv kan tage mere ansvar for forandringerne i hjernen. Vi kan selv være med til at påvirke vores hjerne i en positiv retning i stedet for at overlade den til kræfterne omkring os,« siger Richard Davidson.

Hos det danske Institut for Stress indgår yoga som en integreret del af undervisningen i det evidensbaserede forløb, der hedder ”Mindfulness-baseret Stress Reduktion” /MBSR. Der undervises både i liggende yoga og stående yoga, og tidligere kursister er meget begejstrede for denne form for yoga, hvor de tilpassede yogaøvelser gøres med bevidst nærvær. Formålet er ikke fitness, men derimod at kunne bevæge kroppen, og samtidig træne formel mindfulness meditation. Dvs mærke kroppen indefra, mærke de fysiske fornemmelser, når kroppen bøjes, strækkes og balancerer.  Og samtidig registrere de tanker og følelser, der hele tiden dukker op, notere dem og give slip på dem, og derefter venligt vende opmærksomheden tilbage til kroppen. Yoga er med til at løsne op for spændinger, man måske slet ikke ved, at man har.
En fin og nem tilgængelig yogaguide finder du i bogen “Yoga – Et kvarter om dagen for en glad krop og et stærkt sind”. Bogen er skrevet af Sisse Siegumfeldt og giver nemme anvisninger til yogaøvelser og åndedrætsøvelser, som du kan arbejde med hjemme hos dig selv.